Samospráva registruje problémy so zbieraním psích exkrementov

22.07.2008 Humenné

Humenné 22. júla (TASR) - Dovedna 847 psov evidujú na území vyše 35-tisícového mesta Humenné. Podobne ako aj v iných slovenských mestách registruje mestský úrad problémy so zbieraním psích exkrementov.
\"Chovatelia štvornohých miláčikov sú povinní podľa platného všeobecne záväzného nariadenia upratať za svojimi psami, ktorých venčia. Neplatia ani výhovorky, že výkaly ako biologický odpad nepatria do smetných košov. Pokiaľ sú riadne zabalené v nato určených vreckách pre psie exkrementy, môžu ich tam dávať, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Dodal, že mesto zatiaľ nemá dostatok osobitných nádob na výkaly, ak však majiteľ psa výlučok po ňom dostatočne zabalí do vreciek, ktoré je dostať zakúpiť, všetko bude v poriadku.
Podľa primátora exkrementy sa v meste nachádzajú na voľných priestranstvách, parkoviskách a pod. Samospráva uvažuje, že zriadi plochy, ktoré by mali byť vyhradené pre psíčkárov. \"Je to však ťažké, pretože chovatelia sú roztrúsení po celom meste, \" doplnil primátor.
Chovatelia psov v humenských rodinných domoch platia ročne daň za psa 200 Sk (6,64 eura) v bytových domoch 1000 Sk (33,19 eura).
Hygienici upozorňujú, že pri nedostatočnej hygiene súvisiacej so zvieracími výkalmi sa môžu na trávnikoch a pieskoviskách nakaziť deti rôznymi baktériami, parazitárnymi či vírusovými ochoreniami. Patrí medzi ne salmonelóza, giardióza, tokoxaróza či pásomnica psia.
 

Vyberte región